Het bewaren van wijn

Hoe bewaar ik wijn?


Er wordt wel eens gezegd dat elke fles wijn een uniek verhaal bevat. Dit verhaal wil je natuurlijk zo goed mogelijk bewaren zodat, wanneer de kurk er uit gaat, het verhaal zo mooi mogelijk verteld wordt.

Inhoud:
  1. Welke wijn kun je bewaren?
  2. Hoe bewaar ik wijn?
  3. Extra tips

 

Welke wijnen kun je bewaren?


Bepaalde soorten wijnen zijn erg geschikt om lang te bewaren, andere wijnen kunnen juist beter jong gedronken worden. Het belangrijkste voordeel van wijnen bewaren is dat de wijn zich kan ontwikkelen op de fles. Wanneer de fles goed bewaard wordt, kan de wijn die erin zit meer karakter en andere unieke kwaliteiten ontwikkelen.

In rode wijnen ontwikkelen zich vaak de meer complexe aromas van bijvoorbeeld kruiden, rijp fruit, leer, tabak en cacoa.

Voor witte wijnen gaat het er meestal om dat de zoetheid van de wijn verminderd. Hier voor in de plaats komt er een meer frisse wijn met karakter.

Een zwaardere rode wijn zoals de Amarone van Valentina Cubi kan bijvoorbeeld heel goed tientallen jaren bewaard worden. Dit geldt ook voor de Valpolicella wijnen van hetzelfde wijnhuis. Ook bepaalde witte wijnen kunnen heel goed bewaard worden. Voorbeeld hiervan zijn een hoge kwaliteit witte wijnen die in Italië gemaakt worden door wijnhuis Laimburg.

Typische voorbeelden van wijnen die bewaard kunnen worden zijn wijnen uit de Bordeaux, rode en witte Bourgogne en Chablis. Wijnen die niet goed bewaard kunnen worden, zijn vaak over het algemeen erg frisse wijnen zoals wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Pinot Blanc, Verdejo, Verdicchio, Albarinho en andere vergelijkbare druivenrassen.

Wijnmakers maken wijn vaak speciaal wel of niet geschikt om te bewaren. In geval van twijfel, vraag een vinoloog, de verkoper of de importeur of en hoe lang een wijn bewaard kan blijven. Het overgrote deel van alle wijnen die in de supermarkt verkocht worden, zijn niet geschikt om langere tijd te bewaren.


pijlLees meer over het proeven van wijn
pijlBekijk onze (bewaar)wijnen

 

Hoe bewaar ik wijn? 


Er zijn een aantal zaken die belangrijk zijn om te weten over het bewaren van wijn:

Bewaar de wijn op een plek waar er het minste zonlicht bij kan komen.

Dit is belangrijk omdat wijn in een fles beïnvloed kan worden door UV-licht. Sommige flessen hebben donker glas dat speciaal gemaakt is om het UV-licht te filteren en de wijn te beschermen. Wijnkoelkasten bieden vaak een geschikte, UV-licht vrije plek en daarnaast ook de juiste klimaatomstandigheden om wijn te bewaren.

Houd de temperatuur constant en tussen 7 en 18 graden celcius.

Net als bij het drinken van wijn, waarbij de temperatuur van de wijn erg belangrijk is, is de temperatuur ook erg belangrijk bij het bewaren van wijn.

Temperatuurcontrole is van belang bij het bewaren van wijn, omdat wijn erg gevoelig is voor temperatuurswisselingen en uitschietende temperaturen. Een te hoge temperatuur kan er voor zorgen dat een wijn zich te snel gaat ontwikkelen. Soms wordt er bewust gekozen voor een hoge temperatuur, maar deze mag niet hoger worden dan 24 graden en het is ideaal wanneer deze constant hoog blijft. Veel temperatuursverschillen kunnen er ook voor zorgen dat de wijn kapot gaat. De temperatuur is ook belangrijk om de kurk gezond te houden.

Luchtvochtigheid rond de 70% houden.

Het laatste punt dat we bij de temperatuurscontrole noemden ging over het gezond blijven van de kurk. Dit wordt geregeld door middel van luchtvochtigheid. Als de vochtigheid te laag is, kan de kurk in de fles uitdrogen en uiteindelijk misschien zelfs afbrokkelen en in de wijn komen. Dit wilt men natuurlijk niet, omdat de wijn dan naar kurk gaat smaken. Wanneer de luchtvochtigheid constant rond 70% is, is dit zeer goed voor de kurk. Gelukkig kijkt dit niet heel nauw, het is goed genoeg voor de kurk en de fles wanneer de luchtvochtigheid tussen 60% en 80% zit.

Geef de fles rust.

Net zoals bij mensen is het voor wijn niet goed om altijd maar stil te staan, maar te uitbundig en plotseling beweging is ook weer niet verstandig. In een fles wijn met daarin vaste deeltjes en bezinksel, ook wel 'droesem' genoemd, moet de fles voordat deze geopend wordt een tijd rustig staan. Wanneer u een dergelijke wijn wilt drinken, kunt u gewoon de wijn schenken tot u ziet dat het droesem met de wijn uit de fles komt. Wanneer de fles overmatig geschud wordt en daarna wordt geschonken, is er een veel grotere kans dat er droesem in het glas komt. Aan de andere kant moet het droesem wel met alle vloeistof in contact kunnen komen, zodat alle wijn in de fles zich kan ontwikkelen. Daarom is het verstandig flessen op gezette tijden te draaien of voorzicht te bewegen.

Ook is het belangrijk om een fles op de zijkant te leggen, vooral wanneer de fles een kurksluiting heeft. Dit is belangrijk omdat de kurk dan vochtig blijft en niet kan uitdrogen. Dit zorgt er ook nog eens voor dat er zo min mogelijk zuurstof bij de wijn kan komen, en zuurstof is de grootste vijand van wijn. Zuurstof kan ervoor zorgen dat de wijn zuur wordt en uiteindelijk in azijn veranderd!


pijlLees meer over het serveren van wijn
pijlBekijk onze (bewaar)wijnen

 

Extra tips


Veiligheid van de wijn.

Om nu daadwerkelijk een bewaker in uw wijnkelder neer te zetten is waarschijnlijk een beetje overdreven, maar de veiligheid van een wijnkelder is van belang. We doelen hiermee op het regelmatig controleren van de apparatuur die temperatuur en luchtvochtigheid regelen, brandveiligheid en helaas ook diefstalpreventie. Wijn, zeker dure wijn, kan nog wel eens een interessant product zijn voor dieven om te stelen, omdat het gemakkelijk door te verkopen is. Zorg er dus voor dat de wijnen op een plek liggen waar dieven er niet makkelijk kunnen komen, waar een mogelijke brand uit te sluiten is en dat de apparatuur die in de ruimte staat goed onderhouden is.

Houd sterke geuren uit de buurt van wijn.

De laatste tip die wij willen geven is dat wij aanraden is om producten met een zeer uitgesproken geur, zoals knoflook en ui, niet in de buurt van wijn te bewaren. In het geval van een fles met een kurk, kan deze geur in de kurk trekken en uiteindelijk ook de wijn beïnvloeden. Ook is het af te raden om veel te roken in de buurt van de door u zo geliefde wijn collectie om dezelfde reden.


pijlLees meer over het serveren van wijn
pijlBekijk onze (bewaar)wijnen

Het bewaren van wijn

Wijn bewaren is een verhaal bewaren!


Het bewaren van wijn

Welke wijnen kun je bewaren?


Het bewaren van wijn

Een traditionele wijnkelder


Het bewaren van wijn

Een zeer moderne wijnkelder