Wijnlandschap Noord-Italie

Wijn uit Italië


Italië behoort niet alleen tot de meest toonaangevende wijnbouwlanden van Europa, maar is ook een van de oudste wijnlanden ter wereld.

Ooit waren het de Romeinen die van wijnhandel een winstgevende industrie maakten. Overal in Europa brachten en verhandelden zij wijn. Tot aan de grote vulkaanuitbarsting van 79 na Christus was Pompeii het belangrijkste wijncentrum. Na de uitbarsting werden regionale wijncentra steeds prominenter en ging het Romeinse rijk een bloeiperiode op het gebied van wijn in.

Inhoud:
  1. Druiven
  2. Wijnhuizen

 

Druiven


De Italiaanse wijngaarden zijn dan misschien voor ongeveer de helft gevuld met twaalf populairste druifsoorten, er zijn nog tientallen andere rassen die op hun ontdekking wachten. Een aantal populaire soorten zijn:

Nebbiolo: van deze druif worden de Barolo en de Barbaresco, de beste wijnen in Piëmont, gemaakt. De kleine druiven leveren wijnen op met een diepe kleur en veel tannine. Deze wijnen kunnen aroma's van theebladeren, kruiden en rozen afgeven.

Barbera: de Barbera uit Piëmont heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Stond de druif eerder bekend als zure buitenstaander, tegenwoordig levert hij de basis voor bijzondere en kruidige wijnen.

Arneis: deze witte druif, letterlijk vertaald: kleine deugniet, is niet altijd even gemakkelijk te verbouwen. Goed verzorgd geeft hij droge, florale wijnen, die hinten van abrikoos en peer in de smaak kunnen hebben.

 

Wijnhuizen


Nada Guiseppe

Het Nada Wijnhuis, waarvan Giuseppe Nada de eigenaar is, bevindt zich in Treiso, één van de vier plaatsen in de Langhe waar Barbaresco wijn wordt geproduceerd. De wijngaarden beslaan in totaal 8,5 hectare en liggen gegroepeerd rondom de twee meest bekende cru´s van de gemeente: Casot en Macarini.

In 1968 zijn de vader van Giuseppe, zijn vrouw en Giuseppe begonnen met de bouw van een nieuwe wijnkelder, ze verlieten de eerdere wijnkelder in Casot en verhuisde naar het dorpje Marcarini. Vandaag de dag wordt de wijnkelder gerund door Giuseppe, zijn vrouw Nella, zoon Enrico en dochter Barbara, het is dus een echt familiebedrijf. De wijnen van Nada zijn te bekijken en te bestellen in onze webshop.

pijlLees meer in onze wijnblog
pijlBekijk in onze webshop

 

Agricola Manera

Manera is een familie wijnhuis in Langhe, Piëmont. De broers Franco en Luciano stapten al op jonge leeftijd in de voetsporen van hun vader met wijnbouw, maar beperkten zich alleen maar met de productie en verkoop van druiven. Nadat hun kinderen Daniele, Gabriele en Carlo ook in het bedrijf gaan werken, begint Manera ook met de productie en bottelen van wijn. Ook deze wijnen zijn te bekijken en te bestellen in onze webshop.

pijlBekijk in onze webshop

 

Cantina Danese

Cantina Danese is een familiebedrijf dat vanaf 1950 zelf druiven teelt en zijn eigen wijnen maakt. Dit moderne wijnhuis ligt in de streek Soave van de regio Venetië. Tijdens haar geschiedenis zijn traditie en kwaliteit altijd hoog in het vaandel blijven staan!

pijlBekijk in onze webshop

 

Solive

Solive is een wijnkelder, landgoed en boerderij in Franciacorta, Lombardije. Vanaf 1898 waakt de Bariselli familie over de tradities, kwaliteit en gastvrijheid die bij het landgoed horen.

pijlBekijk in onze webshop

 

Valentina Cubi

Nabij de stad Verona, in de heuvels van Valpolicella, liggen de wijngaarden van Valentina Cubi. Dit familliebedrijf, met aan het hoofd Valentina Cubi, verbouwt op 13 hectare druiven en olijven. Alle wijngaarden zijn volledig biologisch. De familie begon ooit in het begin van de 20e eeuw met het maken van wijn, maar toen de kinderen te jong waren het bedrijf voor te zetten, sloot het zijn deuren.

In 1969 starte kleinzoon Giancarlo Vason opnieuw met het maken van wijn. Zijn vrouw, Valentina Cubi, was overtuigd van de kwaliteit van eigen productie en besloot zelf wijn te gaan maken van de opbrengst, iets waar zij tot op de dag van vandaag persoonlijk op toeziet.

pijlBekijk in onze webshop