Wijngaarden in Kakheti - Georgie

Wijn uit Georgië


In geen enkel ander land ter wereld is wijn zo belangrijk als in Georgië. Het is dan ook hier dat het maken van wijn ongeveer 8000 jaar geleden werd uitgevonden. Het woord 'wijn' stamt af van het Georgische woord 'gvino'. Grieken, Romeinen en Perzen, oude handelspartners van Georgië, waren goed bekend met Georgische wijn. 

Inhoud:
 1. Geschiedenis
 2. Druiven
 3. Productiemethoden
 4. Wijnstreken
 5. Wijnhuizen

 

Geschiedenis


In de 10e eeuw was Georgië machthebber over het gebied dat tussen Rusland en Turkije ligt. In die tijd documenteerden de Georgiërs alles over de wijnbouw in de academie Ichalto. Mongolen, Turken en Russen bleven haar wijnbouw door de geschiedenis heen helaas keer op keer verwoesten.

In het begin van de 20e eeuw werd Georgië overheerst door de tsaren en later de Sovjet-Unie. Deze overheersing bracht ook voordelen met zich mee: aantrekkelijke handelsbetrekkingen en toegang tot een grote markt in het noorden. Door de jaren heen ontstonden er afnamegaranties waarbij vooral het volume belangrijk was.

In 1991 werd Georgië opnieuw onafhankelijk en verschoof, mede dankzij de anti-alcoholcampagne van Gorbatsjov, de focus terug van volume naar kwaliteit. In 2006 stelden de Russen een handelsembargo in en kregen Georgische wijnbouwers het wederom zwaar. Zij herstelden zich door wijnen van nog hogere kwaliteit te produceren en zich meer te richten op andere afzetmarkten.

Tegenwoordig wordt er op ongeveer 75.000 hectare druiven geteeld. Het grootste deel van deze productie gebeurt in de Kachetien (Kakheti) streek in het noordoosten van het land, aan de voet van de 5000 meter hoge Kaukasus. Andere wijnstreken zijn Kartli in Midden-Georgië, Imeretien in het westen en Ratscha-Letschchumi in het noorden.

 

Druiven


Dankzij de lange en bijzondere wijngeschiedenis van Georgië, kent het land meer dan 500 inheemse druivensoorten. De bekendste druivenrassen zijn:

Rkatsitelli: een sterke, zich goed aanpassende witte druivensoort. Van nature vrij wrang. Wijnen van deze soort geven bloemige aroma's af en kennen een sterke vruchtensmaak. Daarnaast zijn ze zacht en goed in balans. Eén van de oudste druivensoorten ter wereld!

Kisi: deze witte druif is vroegrijp en geeft in wijnen gemaakt volgens de Europese methode smaken van peer, citrus en groene thee. Bij qvevri wijn geeft hij mango, abrikoos, limoen en hazelnoot in smaak en bouquet vrij.

Mtsvane: een witte druivensoort die voor wijnen met een groenige tint kan zorgen. In deze wijnen zijn vaak mineralen en de smaak van steenvruchten te proeven. Wijn gemaakt van deze druivensoort kan goed bewaard worden, bijvoorbeeld op vat. Qvevri wijnen gemaakt van Mtsvane kennen een weldaad aan exotisch fruit in smaak en bouquet.

Saperavi: de belangrijkste rode druivensoort van het land. Deze soort zorgt voor goed houdbare, volle wijnen en doet, als hij op een goede bodem groeit, denken aan Bordeaux. De naam van de druif betekend letterlijk "verf", vanwege zijn intens diepe kleur.

 

Productiemethoden


Een unieke methode voor het maken van wijnen is de qvevri methode. Een qvevri (of kveri) is een grote aardewerken kruik, waarin wijn wordt gemaakt, gerijpt en opgeslagen.

Deze methode is volledig biologisch en kan zeer karaktervolle wijnen voortbrengen. Daarnaast is het maken van wijn volgens deze methode zo oud, dat deze door UNESCO is opgenomen in de lijst van Cultureel Werelderfgoed.

pijlLees meer over de qvevri methode.

 

Wijnstreken


Kakheti

Kakheti is de belangrijkste wijnstreek van Georgië en produceert ongeveer 75% van alle druiven in het land. Het is ook de één van de oudste bewoonde gebieden van de Kaukasus. Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat er in Kakheti al duizenden jaren wijn wordt gemaakt, ver voordat de Romeinen of de oude Grieken dit deden.

Het klimaat in Kakheti is gematigd, met regenval en temperaturen gelijk aan Zuid-Frankrijk. De voedingstofarme bodems bleken perfect voor het verbouwen van wijn, iets wat 8000 jaar geleden al werd ontdekt door Georgische wijnmakers.

De bodems in Kakheti bestaan vooral uit mineraalhoudende rode klei en rood zand. De kleur van de bodem wordt veroorzaakt door het hoge ijzergehalte in de grond. Het hoge ijzergehalte zorgt voor diepgaande smaakontwikkeling en aardse hinten in wijnen die op deze grond verbouwd worden. De bodem zorgt er voor dat plantwortels diep in de grond moeten zoeken naar voedingstoffen, iets wat leidt tot sterke wortels die in droge tijden altijd water kunnen vinden.

Akhasheni: Het district Akhasheni ligt in centraal in de Kakheti wijnstreek. Wijngaarden in Akhasheni liggen ongeveer 400 tot 500 meter boven zeeniveau. Er worden vooral rode wijnen gemaakt op basis van de Saperavi druif. Een aantal micro-districten en gelijknamige dorpen zijn Napareuli, Saniore, Jugaani en Artana.

Kvareli - Kindzmaurali: Het microdistrict Kindzmarauli ligt in het oosten van Kakheti in het Kvareli district. De wijngaarden liggen 200 tot 550 meter boven zeeniveau. De grond in het microdisctrict kenmerkt zich door de aanwezigheid van grote hoeveelheden edelmetalen. Deze samenstelling zorgt voor unieke wijnen van hoge kwaliteit. In het verleden waren het vooral de halfzoete wijnen die bekend waren, tegenwoordig worden er ook elegant droge wijnen gemaakt.

Gurjaani - Mukuzani: Mukuzani is een bekend microdistrict dat in het Gurjaani district ligt. Mukuzani ligt 300 tot 700 meter boven zeeniveau en brengt de befaamde Mukuzani wijnen voort die gemaakt worden van de Saperavi druif. Binnen het district vallen onder andere de dorpen Velistsikhe, Vazisubani en Chumlaki.


Wijnhuizen


Schuchmann

Tijdens één van zijn reizen door Georgië ontdekte en herkende wijnliefhebber Burkhard Schuchmann uit Duitsland het potentieel van de beschermde druifsoorten en de Vinoterra wijn uit Kakheti. Hij stelde zichzelf ten doel deze wijnen naar Europa te brengen, zodat iedereen er kennis mee kon maken.

Het resultaat is Schuchmann Wines, een uniek wijnhuis dat in Nederland exclusief samenwerkt met Aurelius Wijnen. De wijnen van Schuchmann zijn te bekijken en te bestellen in onze webshop.

pijlBekijk in onze webshop


Vinoterra

Een tweede label, afkomstig uit de wijngaard van Schuchmann, is Vinoterra. Het label is gereserveerd voor wijnen die door middel van de qvevri methode het levenslicht zien. De wijnen kunnen per jaargang sterk verschillen, maar zijn altijd van uitzonderlijke kwaliteit. Ook deze wijnen zijn te bekijken en te bestellen in onze webshop.

pijlBekijk in onze webshop

Georgië


Georgië


Kakheti omgeving


Kakheti wijngaarden


Het klaarmaken van qvevri


Schuchmann Georgie


Vinoterra Georgie


Wijnlandschap Noord-Italie

Wijn uit Italië


Italië behoort niet alleen tot de meest toonaangevende wijnbouwlanden van Europa, maar is ook een van de oudste wijnlanden ter wereld.

Ooit waren het de Romeinen die van wijnhandel een winstgevende industrie maakten. Overal in Europa brachten en verhandelden zij wijn. Tot aan de grote vulkaanuitbarsting van 79 na Christus was Pompeii het belangrijkste wijncentrum. Na de uitbarsting werden regionale wijncentra steeds prominenter en ging het Romeinse rijk een bloeiperiode op het gebied van wijn in.

Inhoud:
 1. Druiven
 2. Wijnstreken
 3. Wijnhuizen

 

Druiven


De Italiaanse wijngaarden zijn dan misschien voor ongeveer de helft gevuld met twaalf populairste druifsoorten, er zijn nog tientallen andere rassen die op hun ontdekking wachten. Een aantal populaire soorten zijn:

Nebbiolo: van deze druif worden de Barolo en de Barbaresco, de beste wijnen in Piëmont, gemaakt. De kleine druiven leveren wijnen op met een diepe kleur en veel tannine. Deze wijnen kunnen aroma's van theebladeren, kruiden en rozen afgeven.

Barbera: de Barbera uit Piëmont heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Stond de druif eerder bekend als zure buitenstaander, tegenwoordig levert hij de basis voor bijzondere en kruidige wijnen.

Dolcetto: de Dolcetto druif brengt droge rode wijnen voort die fruitig en rijk aan tannine kunnen zijn. Hoewel de naam "kleine zoete" betekend, geldt dit niet zozeer voor de jong te drinken wijnen die er van gemaakt worden.

Arneis: deze witte druif, letterlijk vertaald: kleine deugniet, is niet altijd even gemakkelijk te verbouwen. Goed verzorgd geeft hij droge, florale wijnen, die hinten van abrikoos en peer in de smaak kunnen hebben.

Favorita: deze oeroude, witte druif wordt voor het eerst in 1676 in de boeken van Graaf Roero genoemd. De druif geeft frisse wijnen met mooie zuren en een goede mineraliteit.

 

Wijnstreken


Piëmont

Piëmont, letterlijk vertaald 'de voet van de berg', is een van de beste en bekendste wijnstreken ter wereld. Niet alleen de beste wijnen ter wereld, maar ook de Italiaanse staat is hier ooit ontstaan.

In het noorden grenst Piëmont aan Zwitserland, in het westen aan Frankrijk en in het oosten aan wijnstreek Lombardije. Het gebied lijkt een gigantisch amfitheater, het wordt enerzijds door de Alpen beschermd tegen de kou en regen uit het noorden en het westen, anderzijds kent het de warme mediterrane invloeden vanuit het zuiden en zuidwesten. Dit zorgt voor een uniek mesoklimaat, waarvan zowel fauna als flora gretig profiteren.

Wat betreft wijnbouw staat Piëmont vooral bekend om de Nebbiolo druif waarvan de Barolo en Barbaresco wijnen worden gemaakt. De laatste jaren winnen ook de Dolcetto en Barbera druif terrein en worden ook hier wereldberoemde wijnen van gemaakt.

Wijnhuizen: Nada Giuseppe, Agricola Manera en Generaj

Veneto

Veneto, met als hoofdstad Venetië, ligt in het westen tussen het Gardameer en in het oosten tussen de Adriatische zee. Veneto brengt vele grote wijnen voort, bijvoorbeeld Soave, Prosecco, Bardolino, Amarone en Valpolicella, allen D.O.C. of D.O.C.G. status.

Net als Piëmont wordt Veneto in het noorden door de Alpen beschermd tegen regen en kou en is het gebied bijzonder geschikt voor wijnbouw. In het oosten rond het Gardameer worden Bardolino, Amarone en Valpolicella wijnen gemaakt, terwijl in het westen, rond de stad Verona, wijnen op basis van de Corvina, Rondinella en Garganega druiven worden gemaakt.

Wijnhuizen: Cantina Danese en Valentina Cubi

Lombardije

Lombardije ligt centraal in het noorden van Italië en is zelf niet bijzonder geschikt voor wijnbouw. De grote uitzondering hierop is het Franciacorta wijngebied, dat misschien wel de beste mousserende wijnen uit Italië voortbrengt. Lombardije dankt zijn wijnhistorie aan de Grieken die druiven en expertise vanuit Athene naar de streek brachten. Een deel van de wijn uit het gebied wordt dan ook nog naar Griekse methoden gemaakt.

Wijnhuis: Solive Franciacorta

 

WijnhuizenAgricola Manera

Manera is een familie wijnhuis in Langhe, Piëmont. De broers Franco en Luciano stapten al op jonge leeftijd in de voetsporen van hun vader met wijnbouw, maar beperkten zich alleen maar met de productie en verkoop van druiven. Nadat hun kinderen Daniele, Gabriele en Carlo ook in het bedrijf gaan werken, begint Manera ook met de productie en bottelen van wijn. Ook deze wijnen zijn te bekijken en te bestellen in onze webshop.

pijlLees meer in onze wijnblog
pijlBekijk in onze webshop


Cantina Danese

Cantina Danese is een familiebedrijf dat vanaf 1950 zelf druiven teelt en zijn eigen wijnen maakt. Dit moderne wijnhuis ligt in de streek Soave van de regio Veneto. Tijdens haar geschiedenis zijn traditie en kwaliteit altijd hoog in het vaandel blijven staan!

pijlBekijk in onze webshop


Solive

Solive is een wijnkelder, landgoed en boerderij in Franciacorta, Lombardije. Vanaf 1898 waakt de Bariselli familie over de tradities, kwaliteit en gastvrijheid die bij het landgoed horen.

pijlBekijk in onze webshop


Valentina Cubi

Nabij de stad Verona, in de heuvels van Valpolicella, liggen de wijngaarden van Valentina Cubi. Dit familliebedrijf, met aan het hoofd Valentina Cubi, verbouwt op 13 hectare druiven en olijven. Alle wijngaarden zijn volledig biologisch. De familie begon ooit in het begin van de 20e eeuw met het maken van wijn, maar toen de kinderen te jong waren het bedrijf voor te zetten, sloot het zijn deuren.

In 1969 startte kleinzoon Giancarlo Vason opnieuw met het maken van wijn. Zijn vrouw, Valentina Cubi, was overtuigd van de kwaliteit van eigen productie en besloot zelf wijn te gaan maken van de opbrengst, iets waar zij tot op de dag van vandaag persoonlijk op toeziet.

pijlBekijk in onze webshop

Italie

Nebbiolo druiven

Italiaanse wijngaard Alba

Italiaanse wijngaard Piemont
Nada guiseppeAgricola maneraVC logo2


Wijn uit Spanje

Wijn uit Spanje


De geschiedenis van de Spaanse wijnbouw gaat terug tot 6000 jaar geleden. Het waren de Feniciërs die rond de 19e eeuw voor Christus de eerste sporen van wijnbouw nalieten.

Met de Griekse kolonisering vanaf de 8e eeuw voor Christus werd begonnen met de systematische aanleg van uitgestrekte wijnbergen. De Grieken stichtten nabij de Bocht van Rosas in hedendaags Girona, waarmee het Noord-Catalaanse wijngebied het startpunt werd van de verspreiding van druiventeelt in Spanje.

Inhoud:
 1. Druiven
 2. Wijnstreken
 3. Wijnhuizen

 

Druiven


Van de ontelbare rassen die in Spanje groeien, zijn er ongeveer 15 zuiver Spaanse druiven. De drie bekendste druivenrassen zijn:

Tempranillo: een zwartblauwe druif die heerlijke vruchtenaccenten van kers, framboos en braam kan ontwikkelen. Vanwege een bijzondere tanninestructuur erg geschikt voor houtopvoeding.

Garnache: waarschijnlijk de meest aangeplante rode druif in Spanje is overal terug te vinden. De druif heeft een goede reputatie voor rosé (rosado) wijnen, maar geeft in rode wijnen nog betere tonen van aarbei en framboos met eigenzinnige kruidenaccenten.

Verdejo: uit deze witte druivensoort ontstaan wijnen met een goede zuurgraad en zachte citrusaroma's. De kracht van de wijnen ligt niet in hun fruitigheid, maar in hun zeer typische zacht-kruidige afdronk en mineraalaccenten.


Wijnstreken


Castilië-La Mancha

La Mancha is een van nature droog maar vruchtbaar gebied. Naast goede wijnen is het gebied ook bekend van de verhalen van Don Quixote die er ten strijde trok tegen de iconische windmolens.

Met meer dan 190.000 hectare aan wijngaarden is La Mancha het grootste aaneengesloten wijngebied ter wereld. Wijnbouw is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten voor vele gemeenten binnen het gebied.

Wijngaarden in La Mancha liggen over het algemeen 500 tot 600 meter boven zeeniveau en zijn meestal op kalkgesteente aangelegd. Dit kalkgesteente wordt eerst gebroken zodat de wortels zich goed in de grond kunnen vestigen. Daarnaast zorgt het kalk ervoor dat veelal druiven met een hogere natuurlijke zuurgraad worden aangeplant, hetgeen zich weer vertaald in uiteenlopende hoogwaardige wijnen.

 

Wijnhuizen


Parra Jimémez

Parra Jiménez werkt sinds 1993 biologisch. Ondanks de grootte van het bedrijf – jaarlijks worden er ongeveer vier miljoen flessen wijn verkocht – doen de drie broers, Francisco, Javier en Luis Parra, veel werk zelf en zijn ze sterk betrokken bij wat er in de kelder en wijngaarden gebeurt.

De stap naar biologische certificering was slechts een kleine, want de familie werkte al veel langer op duurzame wijze. Sinds het bedrijf biologisch werkt, is het gegroeid tot een van de bekendste biologische wijnmakers ter wereld.

pijlBekijk in onze webshop


Bodega Mureda

Gelegen in een streek met een rijke wijnhistorie, La Mancha, is Mureda een jong wijnhuis dat bekend staat om het succes waarmee zij traditie en technologie weet te verenigen. Het bedrijf opereert volledig biologisch en brengt al jaren internationaal bekroonde topwijnen voort.

pijlLees meer in onze wijnblog
pijlBekijk in onze webshop

Wijn Spanje


Wijn Spanje


parra logo

mureda logo


Wijnlandschap Noord-Italie

Wijn uit Italië


Italië behoort niet alleen tot de meest toonaangevende wijnbouwlanden van Europa, maar is ook een van de oudste wijnlanden ter wereld.

Ooit waren het de Romeinen die van wijnhandel een winstgevende industrie maakten. Overal in Europa brachten en verhandelden zij wijn. Tot aan de grote vulkaanuitbarsting van 79 na Christus was Pompeii het belangrijkste wijncentrum. Na de uitbarsting werden regionale wijncentra steeds prominenter en ging het Romeinse rijk een bloeiperiode op het gebied van wijn in.

Inhoud:
 1. Druiven
 2. Wijnhuizen

 

Druiven


De Italiaanse wijngaarden zijn dan misschien voor ongeveer de helft gevuld met twaalf populairste druifsoorten, er zijn nog tientallen andere rassen die op hun ontdekking wachten. Een aantal populaire soorten zijn:

Nebbiolo: van deze druif worden de Barolo en de Barbaresco, de beste wijnen in Piëmont, gemaakt. De kleine druiven leveren wijnen op met een diepe kleur en veel tannine. Deze wijnen kunnen aroma's van theebladeren, kruiden en rozen afgeven.

Barbera: de Barbera uit Piëmont heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Stond de druif eerder bekend als zure buitenstaander, tegenwoordig levert hij de basis voor bijzondere en kruidige wijnen.

Arneis: deze witte druif, letterlijk vertaald: kleine deugniet, is niet altijd even gemakkelijk te verbouwen. Goed verzorgd geeft hij droge, florale wijnen, die hinten van abrikoos en peer in de smaak kunnen hebben.

 

Wijnhuizen


Nada Guiseppe

Het Nada Wijnhuis, waarvan Giuseppe Nada de eigenaar is, bevindt zich in Treiso, één van de vier plaatsen in de Langhe waar Barbaresco wijn wordt geproduceerd. De wijngaarden beslaan in totaal 8,5 hectare en liggen gegroepeerd rondom de twee meest bekende cru´s van de gemeente: Casot en Macarini.

In 1968 zijn de vader van Giuseppe, zijn vrouw en Giuseppe begonnen met de bouw van een nieuwe wijnkelder, ze verlieten de eerdere wijnkelder in Casot en verhuisde naar het dorpje Marcarini. Vandaag de dag wordt de wijnkelder gerund door Giuseppe, zijn vrouw Nella, zoon Enrico en dochter Barbara, het is dus een echt familiebedrijf. De wijnen van Nada zijn te bekijken en te bestellen in onze webshop.

pijlLees meer in onze wijnblog
pijlBekijk in onze webshop

 

Agricola Manera

Manera is een familie wijnhuis in Langhe, Piëmont. De broers Franco en Luciano stapten al op jonge leeftijd in de voetsporen van hun vader met wijnbouw, maar beperkten zich alleen maar met de productie en verkoop van druiven. Nadat hun kinderen Daniele, Gabriele en Carlo ook in het bedrijf gaan werken, begint Manera ook met de productie en bottelen van wijn. Ook deze wijnen zijn te bekijken en te bestellen in onze webshop.

pijlBekijk in onze webshop

 

Cantina Danese

Cantina Danese is een familiebedrijf dat vanaf 1950 zelf druiven teelt en zijn eigen wijnen maakt. Dit moderne wijnhuis ligt in de streek Soave van de regio Venetië. Tijdens haar geschiedenis zijn traditie en kwaliteit altijd hoog in het vaandel blijven staan!

pijlBekijk in onze webshop

 

Solive

Solive is een wijnkelder, landgoed en boerderij in Franciacorta, Lombardije. Vanaf 1898 waakt de Bariselli familie over de tradities, kwaliteit en gastvrijheid die bij het landgoed horen.

pijlBekijk in onze webshop

 

Valentina Cubi

Nabij de stad Verona, in de heuvels van Valpolicella, liggen de wijngaarden van Valentina Cubi. Dit familliebedrijf, met aan het hoofd Valentina Cubi, verbouwt op 13 hectare druiven en olijven. Alle wijngaarden zijn volledig biologisch. De familie begon ooit in het begin van de 20e eeuw met het maken van wijn, maar toen de kinderen te jong waren het bedrijf voor te zetten, sloot het zijn deuren.

In 1969 starte kleinzoon Giancarlo Vason opnieuw met het maken van wijn. Zijn vrouw, Valentina Cubi, was overtuigd van de kwaliteit van eigen productie en besloot zelf wijn te gaan maken van de opbrengst, iets waar zij tot op de dag van vandaag persoonlijk op toeziet.

pijlBekijk in onze webshop


wijn_gemaakt0.jpg

Wijnhuizen


-> wijnkennis -> Hoe proef ik wijn?

 

Degusteren - schema kleur-geur-smaak = achterhaald

// temperatuur //

1. Ruiken

- Geur en de anatomie van de reukzin

2. Slok

- Zoet / Zuur / Bitter / Zout / Umami

- Stopering / vloeibaar - Droog / roming

- Afdronk

3. Keelholte

4. Kleur bekijken / Visuele beoordeling

Schuchmann Wijngaard - Kakheti, Georgië

Schuchmann Wijngaard - Kakheti, Georgië
Het snoeien van een druivenstok

Het snoeien van een druivenstok
Handmatig oogst van druiven

Handmatig oogst van druiven
Machinale oogst van druiven

Machinale oogst van druiven
Machinale verwerking van de oogst

Machinale verwerking van de oogst
Een traditionele horizontale wijnpers

Een traditionele horizontale wijnpers
Handmatige bewerking van de most

Handmatige bewerking van de most
Machinale bewerking van de most in een stalen tank

Machinale bewerking van de most in een stalen tank
De most komt tot rust in stalen tanks

De most komt tot rust in stalen tanks
Rijping op (eiken)houten vaten

Rijping op (eiken)houten vaten