Wijnblog - Aurelius Wijnen

6 flessen? Gratis in huis!

Wijnblog 5: Wijnreis Tbilisi, Georgië


In onze wijnblog schrijven wij of gastschrijvers iedere maand over onze wijnselectie en vertellen wij het verhaal achter onze wijnen. Historie, traditie en een blik op de toekomst vindt u hier terug.

Wijnblogs:

 

Op wijnreis in Tbilisi, Georgië

door Luka Jugeli - november 2015

Mocht je de prachtige stad Tbilisi ooit bezoeken, vergeet dan niet ook bij VINO Underground (Galaktion Tabdize Street N15) langs te gaan. Er staat je een wijnervaring te wachten die je niet snel zult vergeten!

Een korte geschiedenis: VINO Underground wordt in 2012 door zes onafhankelijke wijnmakers opgericht, te weten John Wurdeman (Pheasants Tears), Kakha Berishvili & Niki Antadze (NIKI), Soliko Tsaishvili, Ramaz Nikoladze en Zaza Jakeli (Jakeli).  Tegenwoordig zijn al deze wijnmakers toonaangevend in de wereld van de organische wijnen.

In het begin hadden deze wijnmakers slechts 10 verschillende wijnen tot hun beschikking, tegenwoordig is dit aantal sterk gegroeid. Er wordt op dit moment van meer dan 50 (!) variëteiten wijn gemaakt door 60 tot 70 verschillende Georgische organische wijnbouwers.

In VINO Underground kun je bijna al deze wijnen proeven. Wat deze wijnen zo ontzettend interessant maakt, is dat het allemaal Georgische oranje/amber wijnen zijn. Deze wijnen worden zonder toevoegingen of chemische bestrijdingsmiddelen gemaakt, van oogst tot rijpen tot bottelen 100% biologisch. (NB: tijdens het maken van wijnen met het EU keurmerk biologisch worden nog steeds chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, een belangrijk verschil met de hier beschreven Georgische wijnen.)

Alles wat tijdens het maken van wijn wordt gebruikt komt direct uit de natuur, tot de gisten aan toe. De wijnen worden ongefilterd gerijpt in aardewerken kruiken van verschillende groottes (de zogenoemde Qvevri), RVS, glazen of eikenhout vaten. Verreweg de meeste wijn (90%) wordt volgens 6000 traditie volwassen in Qvevri, niet in andere soorten vaten.

De wijnen van VINO Underground komen niet alleen uit Kakheti, het grootste wijnbouwgebied van het land, maar ook uit andere streken zoals Imerti, Samegrelo, Qartli, Guria, Samtske-Javaheti en Racha. Afgelopen jaar zijn daar zelfs nog enkele uit Europa geïmporteerde wijnen bijgekomen. De trend naar biologische wijnen begon in Europa in 1980 en was voor alle wijnmakers iets nieuws, zelfs voor Fransen en Italianen. In Georgië maakte men op dat moment al reeds 100 jaar weer biologische wijnen, de reden dat men het beperkte EU certificaat voor biologische wijnen dan ook niet voert.

Bij VINO Underground wordt naast wijnen ook een grote sortering aan (seizoen)gerechten geserveerd. In de winter bijvoorbeeld gemarineerde groenten, gerijpte Georgische kazen of gerookt bergham. Alle gerechten passen perfect bij wijn, maar vraag de bediening of ze kunnen helpen met het vinden van de ultieme wijn-spijs combinatie, we beloven je dat de ervaring je nog lang bij zal blijven!

Meer informatie: www.vinounderground.ge

pijlBekijk onze Georgische wijnen

Wijnblog - Benjamin Eakins Writing Master








Wijnblog - Benjamin Eakins Writing Master







Wijnblog - Benjamin Eakins Writing Master