wijn blog7

Wijnblog 9: Wat betekenen het klimaat en klimaatverandering voor wijn?


In onze wijnblog schrijven wij of gastschrijvers iedere maand over onze wijnselectie en vertellen wij het verhaal achter onze wijnen. Historie, traditie en een blik op de toekomst vindt u hier terug.

Wijnblogs:

 

Wat is de invloed van klimaatverandering op de wijnbouw?
En hoe ziet de toekomst van de wijnbouw er uit?

door Benjamin Roelfs - augustus 2017

Ik zal er direct duidelijk over zijn, klimaatverandering en de wijnbouw hebben heel veel met elkaar te maken. De wereld van wijn zou niet zijn zoals die nu is, als het klimaat niet zo veranderd was. De verschillende wijnregio's van onze aardbol worden sterk beïnvloed door het klimaat waar ze (nu) in liggen. Een tijdje geleden heeft Wine Folly een belangrijk stuk geschreven over klimaatverandering. Dit stuk gaat erover hoe de wereld van de wijn eruit kan zien in 2050. Ook wordt er beschreven welke regio’s minder geschikt zullen worden voor het verbouwen van wijndruiven.

Zoals u kunt zien op deze schematische kaart (rechts), zijn er veel regio’s rood gekleurd. Dit geeft aan dat het verbouwen van wijndruiven er moeilijker wordt. Groen geeft aan dat het verbouwen prima zal blijven gaan en blauw laat zien waar er mogelijke nieuwe wijn regio’s ontstaan.

Opvallend is dat Nederland rond 2050 dus echt een goed nieuw wijnland zou kunnen worden.

De wijnen zelf

Verschillende wijnen die Aurelius Wijnen in huis heeft, komen uit centraal Spanje: La Mancha. Het wijnhuis dat deze wijnen maakt, Bodegas Mureda genaamd, maakt hele mooie wijnen waaronder de Drágora Tinto. Een tinto wordt voornamelijk gemaakt van Tempranillo en deze druif kan goed tegen hitte. Tempranillo kan echter, zoals elke druif, niet goed tegen droogte in de tijd dat hij druiven moet ontwikkelen. Wat betreft wijnbouw zou deze wijnboer dus veranderingen moeten aanbrengen in de manier waarop hij zijn wijngaard verzorgd.

Een voorbeeld van een verandering is dat men meer zou moeten doen aan irrigatie om voor droogte te kunnen compenseren. In Spanje kan men makkelijker gaan compenseren dan in andere wijnlanden, want hier zijn de regels voor irrigatie veel soepeler dan in bijvoorbeeld Frankrijk. In Frankrijk is dan wel weer een land waar de regels erg strikt zijn.

In Italië in de regio Piemonte maakt wijnhuis Nada zijn beroemde wijnen. Deze regio ligt in Noord-Italië, tegen Frankrijk en Zwitserland aan. Nada Giuseppe, zoals het wijnhuis eigenlijk heet, maakt hier met name rode wijnen. Maar, zoals u kunt zien op de schematische kaart, zal de wijnbouw ook hier bemoeilijkt worden. Echter, in deze regio zijn er ook blauwe plekken te zien. Wat de wijnboer wellicht anders zou kunnen doen, is andere keuzes maken over waar hij welke druiven gaat verbouwen. Hij moet dan wel sterk rekening houden met DOC en DOCG regelgeving en het feit dat klimaten en grondtypes bepalend zijn voor de expressie van de druif in een wijn. Gelukkig heeft het verleden uitgewezen dat als de nood aan de man is en er jarenlang sterk gelobbyd wordt, DOC en DOCG wetgeving in Italië kunnen worden aangepast.

Het “terroir”, de samenstelling van het (micro)klimaat, grondtype, druifsoort, geografische locatie en de wijnboer zelf, zal sterk door klimaatverandering beïnvloedt worden. Op sommige plekken in de wereld zweren ze bij het idee dat terroir alles is, op andere plekken zijn ze het hier helemaal niet mee eens. Waar men het wel over eens is, is dat klimaatverandering een sterke invloed heeft op wijn en wijnbouw heeft.

Food for thought

De wereld is constant aan het veranderen, het is daarom belangrijk om hierop te reageren en niet stil te zitten. Ook de wijnwereld is constant aan het veranderen, verwachten dat wijnen voor de komende 50 jaar precies hetzelfde zullen blijven smaken is dan ook niet verstandig. Wijn is altijd een verrassing en hoeveel kennis iemand ook van wijn heeft, het is niet mogelijk de toekomst nauwkeurig te voorspellen.

Wijnblog - Benjamin Eakins Writing Master


Wijnblog - Klimaatverandering & wijnbouw