wijn blog10

Wijnblog 11: Historie wijnhuis Valentina Cubi


In onze wijnblog schrijven wij of gastschrijvers iedere maand over onze wijnselectie en vertellen wij het verhaal achter onze wijnen. Historie, traditie en een blik op de toekomst vindt u hier terug.

Wijnblogs:

 

De ziel en geschiedenis van een groot wijnhuis

door Michiel Wiersinga - april 2018

In het begin van de 20e eeuw trouwt Giuseppe Vasson met Vittoria Fedrigo. Dit huwelijk zorgt er voor dat de wijngaarden en wijnmakerij (genoemd Azienda Fedrigo, nabij het dorpje Negrara in het hart van Valpolicella) van de familie van Vittoria onder het beheer van Giuseppe komen. Giuseppe, de oudste zoon van een familie die bekend staat om de productie van beroemde Recioto della Valpolicella wijnen, beheert het domein van de familie van zijn vrouw tot aan zijn dood. Na zijn dood wordt het beheer overgenomen door zijn zoon Albano Vasson, maar Albano krijgt niet de tijd het domein verder uit te bouwen. De Tweede Wereldoorlog eist zijn leven en de economische crisis die na de oorlog volgt richt grote schade aan de economie van de regio.

Omdat Albano's kinderen te jong zijn om het bedrijf over te nemen, wordt het verkocht. Maar deze verkoop is niet het einde van het maken van wijn voor de familie Vasson. Op het moment dat Giancarlo, Albano's oudste zoon, zijn opleiding tot oenoloog weet af te ronden aan het gerenommeerde wijninstituut Scuola Enologica te Conegliano, begint hij met zoeken naar mogelijkheden Azienda Fedrigo opnieuw leven in te blazen. In 1969 vindt hij in de heuvels van Valpolicella (vlak bij het doprje Fumane) een wijnkelder met 10 hectare wijngaard. Giancarlo koopt de kelder en de wijngaarden en begint direct met moderniseren.

Eén van de eerste dingen die Giancarlo doet is alle witte variëteiten uit de wijngaarden verwijderen. In de jaren '70 was het gebruikelijk deze variëteiten samen met rode druiven te fermenteren. Hij vervangt ook de 'pergola' constructies die gericht zijn op het produceren van grote volumes druiven door 'guyot trellis' constructies die gericht zijn op kwaliteit in plaats van volumeproductie. Wel behoudt hij de oude wijnranken, deze ranken vormen de basis van wat tegenwoordig de Valentina Cubi wijnen zijn.

In het begin verkocht Giancarlo vooral de druiven en wijnen die hij maakte, totdat zijn vrouw, Valentina Cubi, na haar pensioen ook bij het bedrijf betrokken raakt. Zij was er van overtuigd dat beter was de wijnen zelf te bottelen onder een eigen label in plaats van deze in bulk door te verkopen aan andere wijnmakers. Valentina leerde van Giancarlo dat de wijngaarden in hun bezit dichtbij vele grote crus lagen, zoals Monte Tenda, Monte Crosetta en Rassa, in het midden van de Classico heuvels. Ze koos er voor om samen met Giancarlo het unieke terroir van het gebied terug te laten komen in hun wijnen. Na verloop van tijd koos zij er ook voor om de conversie naar biologisch te ondergaan, hetgeen er voor gezorgd heeft dat veel van de wijnen van Valentina Cubi niet alleen uniek van smaak zijn, maar tegenwoordig ook deels of volledig biologisch gemaakt zijn!

"L'Azienda Agricola Valentina Cubi è situata vicino alla città di Verona, sulle colline della
Valpolicella. La realtà di proprietà familiare è gestita dalla titolare che le dà il nome, Valentina
Cubi ed è formata da 13 ettari di vigneti, oliveti e frutteti. I vigneti certificati biologici
producono le materie prime per la lavorazione di autentici Valpolicella, Amarone e
Recioto; vini basati sul vitigno autoctono Corvina."

 

pijlBekijk de wijnen van Valentina Cubi


 

Wijnblog - Benjamin Eakins Writing Master