wijn blog7

Wijnblog 8: Riesling, de Italianen tegen de Duitsers


In onze wijnblog schrijven wij of gastschrijvers iedere maand over onze wijnselectie en vertellen wij het verhaal achter onze wijnen. Historie, traditie en een blik op de toekomst vindt u hier terug.

Wijnblogs:

 

Is Riesling de koningin onder druiven?

door Benjamin Roelfs - juni 2017

Riesling, de druif die wordt beschouwd als de koningin onder de druiven, brengt de beste en meest geliefde wijnen volgens wijnkenners voort. Maar hoe gedraagt deze druif zich in verschillende omgevingen? Van Chardonnay bijvoorbeeld, zegt men, dat deze een ‘slet’ is: waar ze in zit, zo gedraagt zij zich. Deze druif is echter ook een van de belangrijkste spelers in de wijnwereld, men spreekt dan ook van een droge witte wijn als ze het hebben over een Chardonnay en binnen de wijn industrie is er al het begrip, ABC: Anything But Chardonnay. Laten we ons nu weer op Riesling concentreren.

De oorsprong?

De oorsprong van de Riesling ligt in Duitsland, in de regio genaamd Rheingau. Nadat deze in Duitsland veelvuldig werd geplant en veel kwaliteitswijnen produceerde, kwam de druif ook in andere delen van Europa. Dit was in dit geval de Elzas, dat toen nog bij Duitsland hoorde. Hier worden tot op de dag van vandaag hele goede wijnen van deze druif gemaakt. Inmiddels wordt de druif ook verbouwd in Italië, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, en Amerika en nog een paar landen. Kenmerkende factoren van Riesling is dat ze laat rijpt, vaak eind september of begin oktober, ook heeft de druif een goudgele kleur. Daarnaast kan van deze druif zowel droge als zoete wijn gemaakt worden. In Duitsland is er een systeem van classificatie voor de zoetheid van de Riesling, van Sekt tot Trockenbeerenauslese. In dit systeem is Sekt de droge variant en Trockenbeerenauslese de zoete variant. Duitse Riesling is de klassieke vertaling van de druif, en volgens vele ook de beste. Hierin valt de Italiaanse Riesling een beetje weg, dit betekend echter niet dat er geen kwaliteitsriesling uit Italië kan komen. Dit kunt u lezen in het volgende stukje.

De Italiaanse?

De Italiaanse Riesling van Aurelius Wijnen komt uit Trentino-Alto-Adige, dit is in het Noordoosten van Italië. Deze regio wordt ook wel Zuid-Tirol genoemd. De regio ligt dan ook tegen Oostenrijk aan. Men kan de invloeden vanuit dit Duits sprekende land goed zien, ook in de wijnbouw. Deze wijnboer, Laimburg, heeft een hele mooie Riesling gemaakt met vooral steenfruit, perzik, abrikoos en citrus vruchten. Een mooie droge wijn en heel mooi mondgevoel dat ook filmend is in de mond, door de hoge zuurgraad. De kleur is goudgeel en het alcohol percentage is wat hoger dan gemiddeld, 13.5%. Qua wijn/spijs combinaties, kan deze wijn makkelijk ingezet worden voor kipgerechten, varkensvlees, pittig eten en ook visgerechten. De kwaliteit van deze wijn wordt aangeduid door middel van de afkorting DOC. Dit staat voor Denominazione di Origine Controllata, dit geeft aan dat deze wijn uit een regio komt die gereguleerd wordt door de wijnwetten van deze classificatie en verwijst op deze manier naar kwaliteit. Één graad aan kwaliteit hoger is de DOCG, betekend hetzelfde, alleen dan met Garantita erachter, dat betekent dat de kwaliteit gegarandeerd wordt.

De Duitse?

De Duitse Riesling van Aurelius Wijnen, gemaakt door Beck, komt uit de Pfalz. Om specifiek te zijn, in het bijna uiterst zuidelijke punt van de regio. In tegenstelling tot de Italiaanse Riesling, is deze wijn meer fruitig, met nectarine, citrus vruchten, tropisch fruit en iets wat bijna lijkt op ananas, en lichtelijk floraal. Ook is er in deze wijn meer een restzoetje dan in de Laimburg Riesling te ontdekken. De balans van deze wijn is erg mooi, zoet en zuur balanceren goed met elkaar. De kleur is ietwat groengeel. Ook is deze wijn lager in alcohol, een percentage van maar 12.5%. Een wijn/spijs combinatie maken met deze wijn gaat het erg makkelijk, hij gaat goed samen met lichte visgerechten, maar ook met varkensvlees en zelfs met gerechten die erg hoog op smaak zijn. Echter, de wijn kan ook gebruikt worden als aperitief. De wijn heeft ook een paar bekroningen gewonnen vanwege deze smaak.

Maar welke is nou het beste?

In het kort: de Riesling van Italiaanse afkomst en de Riesling van Duitse afkomst kunnen niet met elkaar vergeleken worden. Wanneer je ze naast elkaar proeft, lijkt het op een compleet andere wijnen. De druif past zich heel mooi aan de omgeving aan waar ze groeit. Persoonlijk ben ik meer een fan van de klassieke, Duitse, vertaling van de druif. En in dit geval heeft Weingut Beck een hele goede wijn gemaakt. Echter, de Italiaanse is ook zeker een kwaliteitswijn. Zeggen welke er beter is, is naar mijn mening niet mogelijk. Dat is een kwestie van smaak, want daar gaat het om bij wijn. Genieten van wijn is het allerbelangrijkste!

Wijnblog - Benjamin Eakins Writing Master


Wijnblog - Benjamin Eakins Writing Master

Wijnblog - Benjamin Eakins Writing Master