Wijnblog - Aurelius Wijnen

Wijnblog 3: Nada Giuseppe, Barolo en Barbaresco


In onze wijnblog schrijven wij of gastschrijvers iedere maand over onze wijnselectie en vertellen wij het verhaal achter onze wijnen. Historie, traditie en een blik op de toekomst vindt u hier terug.

Wijnblogs:

 

Nada Giuseppe, Barolo en Barbaresco

door Michiel Wiersinga - 28 juni 2015

Op 27 maart 1900 koopt de overgrootvader van Giuseppe Nada een wijngaard, een boomgaard en een klein huis op een steile heuvel in de gemeente van Treiso. In 1964 maakt Giuseppe's vader, Antonio, de beslissing om te beginnen met bottelen van een deel van zijn productie en te investeren in een kleine wijnmakerij. Deze riskante keuze werpt al snel zijn vruchten af: in 1966 wordt de D.O.C. van Barbaresco (vernoemd naar een van de drie dorpen in het gebied) opgericht.

Aan het einde van de jaren zestig besluit Antonio te verhuizen naar de andere kant van de heuvel, zodat hij zijn druiven van beide heuvels beter kan verzamelen. Hij bouwt een nieuw huis met een nieuwe wijnkelder. Tot op de dag van vandaag wordt dit huis bewoond door Giuseppe en zijn vrouw Nella. Door het onderhouden van de wijngaarden blijven Giuseppe en Nella goed in vorm. Hun dochter Barbara beheert het kantoor en hun zoon en oenoloog Enrico houdt toezicht op de productie van wijn in de kelder.

De drie dorpen die het tegenwoordige D.O.C.G. vormen zijn Treiso, Neive en Barbaresco. Samen vormen ze een driehoek: Barbaresco in het westen, Neive in het oosten en Treiso in het zuiden. Oorspronkelijk waren wijnen uit Barbaresco en Treiso eleganter terwijl wijnen uit Neive meer kracht en structuur kenden, maar deze verschillen zijn de afgelopen jaren door sommige wijnmakers verkleind. Beneden in de riviervallei is het de kleine, oeroude stad Alba die de gebieden Barbaresco en Barolo, Piemonts grootste gebieden voor Nebbiolo, van elkaar scheidt.

Terug in de tijd was het Barolo dat enkele generaties voorsprong had op Barbaresco. De reputatie van Barolo stamt uit de 19e eeuw, waar de licht zoete Nebbiolo wijnen verkocht werden aan het Franse huis Savoy in Turijn. Aan het eind van deze eeuw verzochten de boeren in Barbaresco om hun gewassen op te laten nemen in de productie van Barolo, maar dit verzoek werd geweigerd.

In 1894 kreeg een oenoloog uit Barbaresco echter negen families zo ver om een coöperatie te vormen, en Barbaresco, de wijn, kreeg zijn eerste echte push. De coöperatie werd in de jaren 1920 gesloten door de fascisten maar werd in 1958 onder de naam Produttori del Barbaresco heropend door een priester uit het dorp.

Qua omvang is het D.O.C.G. van Barbaresco is iets meer dan een derde van de grootte van Barolo. Het is er iets warmer tijdens het oogstseizoen, waardoor de druiven meestal een beetje vroeger dan in Barolo rijp zijn. De gronden zijn vergelijkbaar en zeer divers, over het algemeen bestaat grond bij Barbaresco, dichter bij de rivier de Tanaro, uit aangewassen (alluviale) bodems met meer zand terwijl grond bij Barolo een beetje meer uit kalk en klei bestaat.

Als het om de wijn gaat, vertaald de alluviale grond zich in elegantie en rijke aroma’s; klei vertaalt zich in de structuur en kracht. Dit is dan ook de reden dat Barbaresco wijn als koningin en de Barolo wijn als koning bekend staat. Als laatste een stukje regelgeving: Barbaresco moet minimaal twee jaar rijpen, waarvan ten minste één jaar op hout; Barolo moeten gedurende drie jaar rijpen, waarvan ten minste twee jaar op hout.

pijlBekijk de wijnen van Nada Giuseppe

 

Wijnblog - Benjamin Eakins Writing Master
Azienda Agricola Nada Giuseppe

Azienda Agricola Nada Giuseppe


Landschap Treiso

Landschap Treiso