Wijnblog - Aurelius Wijnen

Wijnblog 1: Georgische wijn: traditie en historie


In onze wijnblog schrijven wij of gastschrijvers iedere maand over onze wijnselectie en vertellen wij het verhaal achter onze wijnen. Historie, traditie en een blik op de toekomst vindt u hier terug.

Wijnblogs:

 

Georgische wijn: traditie en historie

door Luka Jugeli - 14 december 2014

Volgens één van de oudste Georgische legendes is wijn door god gemaakt in Georgië. God zocht naar een plek waar hij een wijngaard kon bouwen en reisde de wereld af op zoek naar de beste plek hiervoor. Zijn keuze viel op een stuk land waar de botten van een nachtegaal, een leeuw en een zwijn waren begraven. Dit land was Georgië. God bouwde zijn wijngaard op dit land, oogstte de druiven, perste ze en maakte wijn. De wijn kreeg de kenmerken van de drie dieren op wiens botten de druiven groeiden. Wanneer iemand een beetje van de wijn drinkt, klinkt hij als een nachtegaal als hij spreekt, wanneer hij meer drinkt dan nodig is waant hij zich een leeuw met de moed en kracht om de wereld aan te kunnen en wanneer hij teveel drinkt gaat hij zich als een zwijn gedragen.

Linguïstisch onderzoek heeft uitgewezen dat het woord “wijn” in Europese talen afkomstig is uit de Georgische taal. Niet verwonderlijk dan ook dat archeologische opgravingen hebben aangetoond dat Georgië het geboorteland van wijn is. In een deel van Georgië, in de resten van een dorp uit de oudheid, vonden archeologen stenen voor het persen van druiven samen met amfora voor wijnopslag afkomstig uit het Neolithische tijdperk.

In 1600 schreef één van de reizigers na zijn bezoek aan Georgië het volgende in zijn dagboek: “Er is geen land ter wereld waar beter met wijn wordt omgegaan dan hier. De boeren gebruiken het hart van oude eiken om druiven te persen, waarna ze de wijn in een grote kleien reservoir gieten en deze in de aarde begraven.” Deze grote reservoirs waren Qvevri reservoirs, met een inhoud van 2-5 liter tot 5000-6000 liter. Volgens de overleveringen bestonden er ooit zelfs Qvevri die meer dan 15.000 liter wijn konden opslaan.

De Georgische Qvevri methode voor het maken van wijn heeft meer dan 8000 jaar geschiedenis en kent in de wereld geen gelijke. Daarnaast is de techniek onveranderd gebleven en sinds kort officieel erkend als werelderfgoed. Op 4 december werd in Baku door UNESCO een congres georganiseerd over het beschermen van de status van ontastbaar cultureel erfgoed en het toekennen hiervan aan de Georgische traditie van het maken van wijn volgens de Qvevri methode.

De Meesters die de Qvevri maken beschouwen dit een kunst gelijk aan de kunst van het bouwen van een huis. De traditie is verbonden met ongekende ervaring en eindeloze oefening. Een Qvevri ondergaat verschillende behandelingen omdat deze veel wijn moet kunnen bevatten en hoge druk moet kunnen weerstaan. Sommige Europese landen gebruiken dezelfde traditie, maar Georgische wijn blijft uniek dankzij het zorgvuldige bereidingsproces. Onlangs is de traditie zo populair geworden dat zelfs Australië en Italië Qvevri uit Georgië hebben besteld.

Geen land kent zoveel druivenrassen als Georgië. In Georgië waren er ooit zelfs 520 verschillende variëteiten, waarvan er nog ongeveer 420 bestaan. Georgië heeft haar druivenrassen en haar tradities in stand gehouden vanaf het moment dat zij ontstaan zijn. De wereld begint nu pas de unieke verbintenis die Georgië met wijn heeft te ontdekken.

pijlBekijk onze Georgische wijnen

Wijnblog - Benjamin Eakins Writing Master

Qvevri - 8000 jaar traditie

Qvevri - 8000 jaar traditieGereinigde Qvevri klaar voor gebruik

Traditionele Qvevri klaar voor nieuw gebruik