Wijnblog - Aurelius Wijnen

Wijnblog 2: Gastblog Jos Rietveld - Eet.nu


In onze wijnblog schrijven wij of gastschrijvers iedere maand over onze wijnselectie en vertellen wij het verhaal achter onze wijnen. Historie, traditie en een blik op de toekomst vindt u hier terug.

Wijnblogs:

 

Gastblog Jos Rietveld - Eet.nu

door Jos Rietveld - 22 mei 2015

Op 18 mei 2015 bezocht Jos Rietveld van Eet.nu onze wijnproeverij in Groningen. Haar ervaringen leest u hieronder, het volledige artikel vindt u hier.

(...)

Wijnproeven anders

En dan zijn er ook nog wijnproeverijen. Met grote emmers waarin je precies kunt zien hoeveel van dit kostelijke vocht is uitgespuwd. Er zijn wijnproeverijen met droge crackertjes, met een karafje water die door de hele tafel gedeeld moet worden, met een heer of dame die alleen praat over de wijn die hij of zij zelf lekker vindt of juist wil verkopen; zo leuk is het niet altijd.

Totdat een bevriende restaurantkok(kin) en ik samen met ons beider mannen (die zich eveneens mogen beroepen op hun (beroepsmatige) gastronomische bagage) zeer onlangs werden uitgenodigd voor een wijnproeverij door Aurelius wijnen. Een en ander vond plaats in een door uitbater Daniël beschikbaar gesteld deel van zijn Ristorante Rigoletto in Groningen. Deze proeverij was niet alleen voorzien van keurige beoordelingsformulieren (inclusief pennen) en voldoende water met bijbehorende glazen, maar ook geweldige, vers gemaakte hapjes, zoals tostado met tomaattartaar, lauwwarme courgette met een subtiel drupje sinaasappelolie, dadels gegrild met rauwe ham… Je zou bijna de wijnen vergeten. Er waren Spaanse, Italiaanse, Duitse en Georgische wijnen.

Qvevri-wijn, Werelderfgoed

Zowel de witte, rosé als de rode van de Spaanse biologische El Molinero Vieja uit La Mancha kreeg van ons eenstemmig het oordeel goed tot heel goed. De Italiaanse soave classico en de montepulciano waren voor ons geen onbekenden, evenals de Duitse Grauburgunder. Over die laatste bleek GaultMillau ook niet ontevreden te zijn; wat wij ook weer leuk vonden. Dat lekkers vaak van ver komt, ging dit keer eens wel op want we werden zeer aangenaam verrast door de witte Rkatsitelli en de Mtsvane, beiden van 2013. Het was alleen al interessant omdat deze wijnen niet rusten in houten vaten maar in ‘quvevi’ of ‘kveri’, een rijpingsproces in kruiken dat al duizenden jaren in Georgië wordt gebruikt. De kruiken kunnen niet met chemische middelen worden gereinigd, vandaar dat deze methode van oudsher gewoon biologisch is. Daarom is het ook gehonoreerd door de Unesco als Werelderfgoed!

Met name de Mtsvane zorgde voor associaties met lei, bessen en abrikozen. Deze beoordeelden we met een ‘uitmuntend’. En acuut en eensgezind besloten we dat er die dag voor ons niets meer was wat deze smaaksensaties zou overtreffen. We waren grenzeloos meer tevreden dan we verwacht hadden die dag te worden.

En wat betreft verdere proeverijen? Er komen er genoeg deze zomer, om te beginnen in juni. Of ik naar de bierbrouwers ga of me culinair elders laat verleiden? Het is de luxe van het kiezen, ik heb nog even tijd om een beslissing te nemen. Tot zover ben ik druk bezig met de voorbereiding: ik proef af en toe een onbekend Nederlands biertje. En die ene fles Mtsvane die ik nog net wist te reserveren, die blijft nog even wachten tot een mooie gelegenheid die zich soms onverwacht kan aandienen. Bijvoorbeeld de eerste echte warme zomerdag. Want daar is mijn terras nu echt wel klaar voor!

pijlBekijk onze wijnselectie

 

Wijnblog - Benjamin Eakins Writing Master

Aurelius Wijnproeverij 18-05-2015

Aurelius Wijnproeverij 18-05-2015
Aurelius Wijnproeverij 18-05-2015

Aurelius Wijnproeverij 18-05-2015