wijn blog6

Wijnblog 12: Even voorstellen.. / Drágora Tempranillo-Syrah 2018


Vanaf 2019 is Studievereniging Promaître (Hotelmanagement Saxion Hogeschool) onze hofleverancier op het gebied van schrijvers en blogs.

Wijnblogs:

 

Even voorstellen en een impressie van de Drágora Tempranillo-Syrah uit 2018 (Bodegas Mureda)

door Frauke Berentsen en Ronald van der Kuip - juli 2019

Even voorstellen...

Met onze eerste blog voor Aurelius Wijnen zullen Frauke en ik (Ronald van der Kuip) kennis met u maken.

Ronald van der Kuip

Mijn naam is Ronald van der Kuip en ben momenteel derdejaars student van de opleiding hogere hotelschool aan Saxion Apeldoorn. Ik ben al 8 jaar werkzaam in de horeca, waarbij ik verschillende mooie stages heb mogen lopen bij onder meer Galo Resort (Madeira), Castell son Claret (☆☆) (Mallorca), Keizerskroon, de Cantharel en de Echoput. Tijdens deze stages is mijn liefde voor wijn ontwikkeld.

Het meest fascinerende aan wijn vind ik dat elke wijn zijn eigen smaakkernmerken heeft en dat je hierdoor nooit bent uitgeleerd, genoeg reden om zo veel mogelijk te proeven! Tijdens mijn vorige opleiding (middelbare hotelschool) heb ik verschillende wijncursussen gedaan waaronder WSET 2. Ik merkte al snel dat een wijn, dat perfect past bij de smaken van een bepaald gerecht, een gerecht tot een nieuw niveau kan brengen. Door goed te kijken naar de verschillende smaakcomponenten van de gerechten, die vervolgens te combineren zijn met smaakkenmerken van de wijn, ontstaat er een unieke smaak ervaring.

Frauke Berentsen

Mijn naam is Frauke Berentsen en ik ben medestudent van Ronald aan de hogere hotelschool in Apeldoorn. Al sinds ik mij heugen kan, sta ik naast mijn vader op een krukje, mee te kijken hoe hij aan het koken is. Dat vond ik toen leuk, maar nu nog steeds! Wanneer ik ouder werd, ben ik zelf ook gaan koken. Dat begon met een roerei maken voor mijn ouders op zondag ochtend. Later mocht ik ook het avondeten klaarmaken, dit deed ik natuurlijk eerst altijd samen met mijn vader.

Vanaf een jaar of veertien, begon ik zelf een beetje te experimenteren en werden de gerechten steeds mooier en lekkerder. Zo begon het koken als hobby. Na dat ik van de havo kwam, besloot ik om van de horeca mijn beroep te maken.

Momenteel ben ik ongeveer 6 jaar werkzaam in de horeca, waarvan ik vanaf het begin al werkzaam ben bij Restaurant De Kromme Dissel (☆). In de afgelopen 6 jaar heb ik tussendoor verschillende stages gelopen tijdens mijn Mbo-opleiding Horeca Manager Ondernemer aan Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Tijdens mijn stage bij Het Koetshuis (☆) en O’Mundo (☆) ben ik werkzaam geweest in de bediening, waar ik veel van geleerd heb. Vanaf dat moment is de passie voor de wijn begonnen. Ik werd regelmatig meegenomen naar verschillende proeverijen.

Hier kreeg ik de mogelijkheid om honderden wijnen te proeven samen met ervaren sommeliers. Gedurende mijn opleiding heb ik mijn WSET 2 behaald. Door de wijncursus heb ik een mooie basis gecreëerd om zo mijn wijnkennis verder te ontwikkelen.

 

De eerste blog zullen wij wijden aan Drágora Tempranillo-Syrah uit 2018

Informatie over de wijn:

Op het etiket van de fles is een soort goude boom te zien, dit is een van de verschillende labels van het wijnhuis Bodegas Mureda, namelijk de Drágora. Deze wijnen die zij produceren zijn voornamelijk jonge wijnen die zacht, fruitig en gemakkelijk te drinken, allemaal afkomstig van de biologische wijngaarden, die eigendom zijn van Mureda.

Bodegas Mureda is met 1.200 ha het grootste biologische wijndomein ter wereld. Bij uitstek gaat hier de traditionele Spaanse wijnbouw met rijping op houten vaten hand in hand met de modernste technieken als gekoelde gisting. Hier is de keuze gemaakt om vooral met internationaal bekende druivenrassen te werken, zoals Shiraz en Tempranillo. Op basis daarvan maakt Mureda een hele collectie aan wijnen waaronder met het label “Drágora”

De druiven:

Drágora Tempranillo-2018 bestaat uit Tempranillo en Syrah. De Tempranillo heeft weinig zuur en is vrij zacht en fruitig van smaak en bevat aroma’s van rood fruit en zwart fruit. Ook krijgt de wijn door de Tempranillo lichte tannine. De andere druif ras waaruit de wijn bestaat is de Syrah. Syrah is een van de meest aangeplante wijnsoorten wereldwijd. De wijnen die van de Shiraz staan bekend om zijn donkerpaarse kleur. Door de dikke schil van de Syrah, geeft de druif veel tannine aan de wijn.

Door dat er een kleine hoeveelheid Syrah aan de wijn is toegevoegd heeft de wijn lichte tannine. De smaak kernmerken van Syrah bestaan uit verschillende fruitaroma’s zoals blauwe bes, zwarte bes aangevuld met smaken van tabak.

Wat zijn biologische wijnen?

De wijn krijgt een biologisch keurmerk als de wijn aan de richtlijnen voldoet, die wettelijk beschermt zijn. Zo mag tijdens het verbouwen van de druiven geen gebruik gemaakt worden van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Ook het gebruik van sulfiet(zwavel) is beperkt in de biologische wijnbouw. Sulfiet komt van nature voor in wijn en helpt de wijn te conserveren.

Onze proefnotities & conclusie:

De wijn is soepel te drinken, waarbij de tonen van zwart fruit tonen naar voren komen. Denk hierbij aan de smaken kersen, blauwe bes en bramen. De prijs-kwaliteit verhouding van de wijn is goed. De wijn gemakkelijk te drinken en prijs is betaalbaar. Hierdoor ideaal voor bij een borrel, als huiswijn of bij een barbecue. De wijn is goed te combineren met rood vlees, wild en ook leuk bij een kaasplank met pittige/oude kazen.