wijn blog6

Wijnblog 6: Bodegas Mureda en La Mancha


In onze wijnblog schrijven wij of gastschrijvers iedere maand over onze wijnselectie en vertellen wij het verhaal achter onze wijnen. Historie, traditie en een blik op de toekomst vindt u hier terug.

Wijnblogs:

 

De legende van Mureda & geschiedenis van La Mancha

door Michiel Wiersinga - februari 2016

De legende van Mureda

In 1502 wordt, dankzij een afkondiging van katholieke regenten, de moslim overheersing van het Iberische schiereiland beëindigd. Onder de afstammelingen van moslims die zich tot het christendom hebben bekeerd bevindt zich een kleine prinses, de dochter van een rijke koopman die door het kalifaat was aangewezen als gouverneur van de regio. Door de felle gevechten tussen moslims en christenen komen zowel de gouverneur als zijn vrouw te overlijden. Toch blijft de prinses levend achter in het gebied, goed verborgen en beschermd door een ridder.

Respect voor de schoonheid en het sterke karakter van de prinses leiden tot de bouw van een plek genaamd “Het huis van de Moor”. Deze naam veranderde in de loop der tijd in “Het huis van Mureda” of “La casa de Mureda”, hedendaags “Mureda”. Het huis van Mureda kenmerkt zich door de kunststijl van de Mudejar, ofwel de Moren. Het werd opgezet door de christelijke koninkrijken van het Iberische schiereiland, maar kent vele Moorse elementen. Deze stijl werd alleen maar gebruikt in Castiliaanse gebieden, in het bijzonder tussen de 12e en 16e eeuw, en is een mix van uiteenlopende christelijke en moslim kunstinvloeden. In die tijd wordt ook een nieuw bouwmateriaal (her)ontwikkeld: de baksteen. Deze ontwikkeling leidt tot een nieuwe bouwstijl, het metselen (Arabisch: Alarife) van kleine stenen.

Het huis uit de 15e eeuw was oorspronkelijk gebouwd met steen en baksteen. De muren waren meer dan één meter dik en het plafond werd gesierd door dikke boomstammen volgens de Mudejar bouwstijl. Al deze kenmerken zijn duidelijk terug te zien in de gebouwen waarin Bodegas Mureda tegenwoordig haar (Drágora) wijnen maakt.

Omgeving, cultuur en wijnbouw

Meer dan 1200 hectare aan wijngaarden (landgoed Mureda), liggen in het prachtige landschap tussen Campos de Montiel, Sierrea de Alcaraz en Campos de Calatrave. Deze regio staat bekend als de geboorteplaats van de Spaanse geschiedenis en heeft veel (culturele) invloed gehad op de Spaanse geschiedenis. De historische regio, die behoort tot Castillië-La Mancha, ligt in het zuidoosten van Ciudad Real en vormt het zuidelijke deel van de vlakten van La Mancha.

Vanaf het begin van de 12e eeuw, tot bijna 600 jaar later, werd de regio geregeerd door de Orden de Santiago die het land kregen toegewezen door de Kroon van Castilië. Samen met de Orden de Calatrava, wiens hoofdkwartier in Almagro lag, was de Orden de Santiago verantwoordelijk voor het beschermen van de vlakten tegen moslim invallen. Het maken van wijnen, ooit door de Romeinen geïntroduceerd, maakt op dat moment al een belangrijk deel uit van de plaatselijke economieën.

Vele eeuwen later, in 1940, raakt de wijnbouw in een stroomversnelling. Vele coöperaties worden gevormd en de productie stijgt sterk. In 1976 wordt het DO La Mancha gevormd. Het DO kent tegenwoordig meer dan 300 wijnhuizen (bodegas) en meer dan 20.000 druivenbouwers. De kwaliteit van de wijnen blijft toenemen en het is daarom niet minder dan logisch dat deze wijnen in heel Europa populair zijn.

pijlBekijk de wijnen van Mureda

Wijnblog - Benjamin Eakins Writing Master 

wijnblog11
wijnblog10