Wijnblog - Aurelius Wijnen

Wijnblog 4: "Benevento a nostra cantina"


In onze wijnblog schrijven wij of gastschrijvers iedere maand over onze wijnselectie en vertellen wij het verhaal achter onze wijnen. Historie, traditie en een blik op de toekomst vindt u hier terug.

Wijnblogs:

 

"Benevento a nostra cantina"

door Willem Hessels - 26 september 2015

Azienda Agricola Fratelli Manera is een klein familiewijnhuis in San Rocco Seno d’Elvio onder de rook van Alba. Vroeger hoorde San Rocco Seno d’Elvio bij de gemeente Barbaresco, daarom is het ook nog steeds één van de gebieden waar de fameuze Barbareso D.O.C.G. mag worden geproduceerd. De drie dorpen die het tegenwoordige D.O.C.G. vormen zijn Treiso, Neive en Barbaresco waarvan San Rocco Seno d’Elvio dus vanuit vroeger onder de comune Barbaresco valt.

Tijdens een korte trip in mei naar Barbaresco en Alba bezochten we verschillende wijnhuizen waarvan we eerder dat jaar de wijnen hadden geproefd op de Duitse beurs Prowein. Zo ook Manera. Na wat zoeken vonden we het wijnhuis na een paar minuten wachten kwam één van de broers naar beneden gerend om ons uit te nodigen naar binnen te gaan met de woorden; “benvenuto a nostra cantina”. Zo kwamen we terecht in een authentiek proeflokaal, inclusief authentieke openhaard.

Vervolgens werd letterlijk én figuurlijk alles uit de kast getrokken. Alle wijnen, van Langhe Favorita tot Barbera d’Alba superiore en Barbaresco werden geschonken en geproefd. Dit alles werd begeleid met antipasti en brood om het verschil in aroma’s van de wijnen beter te kunnen waarderen. De uiteindelijke selectie die we exclusief importeren staat in de webshop!

Even een korte geschiedenis van dit bijzondere wijnhuis. De broers Franco en Luciano stapten al op jonge leeftijd in de voetsporen van hun vader met wijnbouw, maar beperkte zich alleen maar met de productie en verkoop van druiven. Pas nadat hun kinderen Daniele, Gabriele en Carlo, na hun studie, ook in het bedrijf gingen werken begon Manera ook met de productie en het bottelen van wijn. En dat was niet onverdienstelijk: na verkoop in Italië gingen de broers ook op zoek naar importeurs in Duitsland en Nederland.

Creëer je eigen stukje Italië met dit makkelijke gerecht als aperitivo.

Bruschetta: olijfolie, zout, tomaat, knoflook, basilicum en ciabatta.

  1. Grill de ciabatta naar inzicht en smeer de gegrilde sneden in met knoflook.
  2. Snij de tomaat in brunoise (kleine stukjes) en meng dit met de in kleine stukken gescheurde basilicum, olijfolie en zout.
  3. Vervolgens doe je dit mengsel op de gegrilde sneden ciabatta en serveer het geheel op een grote schaal.

Heerlijk samen met een glas Langhe Favorita of Langhe Bianco!

Maak de aperitivo compleet met een een sortering naturel chips, olijven en wat vleeswaren zoals parmaham en salami.

pijlBekijk de wijnen van Agricola Manera

 

Wijnblog - Benjamin Eakins Writing MasterAzienda Agricola Fratelli Manera

Azienda Agricola Fratelli Manera

Bruschetta

Bruschetta