Wijn uit Spanje

Wijn uit Spanje


De geschiedenis van de Spaanse wijnbouw gaat terug tot 6000 jaar geleden. Het waren de Feniciërs die rond de 19e eeuw voor Christus de eerste sporen van wijnbouw nalieten.

Met de Griekse kolonisering vanaf de 8e eeuw voor Christus werd begonnen met de systematische aanleg van uitgestrekte wijnbergen. De Grieken stichtten nabij de Bocht van Rosas in hedendaags Girona, waarmee het Noord-Catalaanse wijngebied het startpunt werd van de verspreiding van druiventeelt in Spanje.

Inhoud:
  1. Druiven
  2. Wijnstreken
  3. Wijnhuizen

 

Druiven


Van de ontelbare rassen die in Spanje groeien, zijn er ongeveer 15 zuiver Spaanse druiven. De drie bekendste druivenrassen zijn:

Tempranillo: een zwartblauwe druif die heerlijke vruchtenaccenten van kers, framboos en braam kan ontwikkelen. Vanwege een bijzondere tanninestructuur erg geschikt voor houtopvoeding.

Garnache: waarschijnlijk de meest aangeplante rode druif in Spanje is overal terug te vinden. De druif heeft een goede reputatie voor rosé (rosado) wijnen, maar geeft in rode wijnen nog betere tonen van aarbei en framboos met eigenzinnige kruidenaccenten.

Verdejo: uit deze witte druivensoort ontstaan wijnen met een goede zuurgraad en zachte citrusaroma's. De kracht van de wijnen ligt niet in hun fruitigheid, maar in hun zeer typische zacht-kruidige afdronk en mineraalaccenten.


Wijnstreken


Castilië-La Mancha

La Mancha is een van nature droog maar vruchtbaar gebied. Naast goede wijnen is het gebied ook bekend van de verhalen van Don Quixote die er ten strijde trok tegen de iconische windmolens.

Met meer dan 190.000 hectare aan wijngaarden is La Mancha het grootste aaneengesloten wijngebied ter wereld. Wijnbouw is dan ook de belangrijkste bron van inkomsten voor vele gemeenten binnen het gebied.

Wijngaarden in La Mancha liggen over het algemeen 500 tot 600 meter boven zeeniveau en zijn meestal op kalkgesteente aangelegd. Dit kalkgesteente wordt eerst gebroken zodat de wortels zich goed in de grond kunnen vestigen. Daarnaast zorgt het kalk ervoor dat veelal druiven met een hogere natuurlijke zuurgraad worden aangeplant, hetgeen zich weer vertaald in uiteenlopende hoogwaardige wijnen.

 

Wijnhuizen


Parra Jimémez

Parra Jiménez werkt sinds 1993 biologisch. Ondanks de grootte van het bedrijf – jaarlijks worden er ongeveer vier miljoen flessen wijn verkocht – doen de drie broers, Francisco, Javier en Luis Parra, veel werk zelf en zijn ze sterk betrokken bij wat er in de kelder en wijngaarden gebeurt.

De stap naar biologische certificering was slechts een kleine, want de familie werkte al veel langer op duurzame wijze. Sinds het bedrijf biologisch werkt, is het gegroeid tot een van de bekendste biologische wijnmakers ter wereld.

pijlBekijk in onze webshop


Bodega Mureda

Gelegen in een streek met een rijke wijnhistorie, La Mancha, is Mureda een jong wijnhuis dat bekend staat om het succes waarmee zij traditie en technologie weet te verenigen. Het bedrijf opereert volledig biologisch en brengt al jaren internationaal bekroonde topwijnen voort.

pijlLees meer in onze wijnblog
pijlBekijk in onze webshop

Wijn Spanje


Wijn Spanje


parra logo

mureda logo