Wijnlandschap Noord-Italie

Wijn uit Italië


Italië behoort niet alleen tot de meest toonaangevende wijnbouwlanden van Europa, maar is ook een van de oudste wijnlanden ter wereld.

Ooit waren het de Romeinen die van wijnhandel een winstgevende industrie maakten. Overal in Europa brachten en verhandelden zij wijn. Tot aan de grote vulkaanuitbarsting van 79 na Christus was Pompeii het belangrijkste wijncentrum. Na de uitbarsting werden regionale wijncentra steeds prominenter en ging het Romeinse rijk een bloeiperiode op het gebied van wijn in.

Inhoud:
  1. Druiven
  2. Wijnstreken
  3. Wijnhuizen

 

Druiven


De Italiaanse wijngaarden zijn dan misschien voor ongeveer de helft gevuld met twaalf populairste druifsoorten, er zijn nog tientallen andere rassen die op hun ontdekking wachten. Een aantal populaire soorten zijn:

Nebbiolo: van deze druif worden de Barolo en de Barbaresco, de beste wijnen in Piëmont, gemaakt. De kleine druiven leveren wijnen op met een diepe kleur en veel tannine. Deze wijnen kunnen aroma's van theebladeren, kruiden en rozen afgeven.

Barbera: de Barbera uit Piëmont heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Stond de druif eerder bekend als zure buitenstaander, tegenwoordig levert hij de basis voor bijzondere en kruidige wijnen.

Dolcetto: de Dolcetto druif brengt droge rode wijnen voort die fruitig en rijk aan tannine kunnen zijn. Hoewel de naam "kleine zoete" betekend, geldt dit niet zozeer voor de jong te drinken wijnen die er van gemaakt worden.

Arneis: deze witte druif, letterlijk vertaald: kleine deugniet, is niet altijd even gemakkelijk te verbouwen. Goed verzorgd geeft hij droge, florale wijnen, die hinten van abrikoos en peer in de smaak kunnen hebben.

Favorita: deze oeroude, witte druif wordt voor het eerst in 1676 in de boeken van Graaf Roero genoemd. De druif geeft frisse wijnen met mooie zuren en een goede mineraliteit.

 

Wijnstreken


Piëmont

Piëmont, letterlijk vertaald 'de voet van de berg', is een van de beste en bekendste wijnstreken ter wereld. Niet alleen de beste wijnen ter wereld, maar ook de Italiaanse staat is hier ooit ontstaan.

In het noorden grenst Piëmont aan Zwitserland, in het westen aan Frankrijk en in het oosten aan wijnstreek Lombardije. Het gebied lijkt een gigantisch amfitheater, het wordt enerzijds door de Alpen beschermd tegen de kou en regen uit het noorden en het westen, anderzijds kent het de warme mediterrane invloeden vanuit het zuiden en zuidwesten. Dit zorgt voor een uniek mesoklimaat, waarvan zowel fauna als flora gretig profiteren.

Wat betreft wijnbouw staat Piëmont vooral bekend om de Nebbiolo druif waarvan de Barolo en Barbaresco wijnen worden gemaakt. De laatste jaren winnen ook de Dolcetto en Barbera druif terrein en worden ook hier wereldberoemde wijnen van gemaakt.

Wijnhuizen: Nada Giuseppe, Agricola Manera en Generaj

Veneto

Veneto, met als hoofdstad Venetië, ligt in het westen tussen het Gardameer en in het oosten tussen de Adriatische zee. Veneto brengt vele grote wijnen voort, bijvoorbeeld Soave, Prosecco, Bardolino, Amarone en Valpolicella, allen D.O.C. of D.O.C.G. status.

Net als Piëmont wordt Veneto in het noorden door de Alpen beschermd tegen regen en kou en is het gebied bijzonder geschikt voor wijnbouw. In het oosten rond het Gardameer worden Bardolino, Amarone en Valpolicella wijnen gemaakt, terwijl in het westen, rond de stad Verona, wijnen op basis van de Corvina, Rondinella en Garganega druiven worden gemaakt.

Wijnhuizen: Cantina Danese en Valentina Cubi

Lombardije

Lombardije ligt centraal in het noorden van Italië en is zelf niet bijzonder geschikt voor wijnbouw. De grote uitzondering hierop is het Franciacorta wijngebied, dat misschien wel de beste mousserende wijnen uit Italië voortbrengt. Lombardije dankt zijn wijnhistorie aan de Grieken die druiven en expertise vanuit Athene naar de streek brachten. Een deel van de wijn uit het gebied wordt dan ook nog naar Griekse methoden gemaakt.

Wijnhuis: Solive Franciacorta

 

Wijnhuizen



Agricola Manera

Manera is een familie wijnhuis in Langhe, Piëmont. De broers Franco en Luciano stapten al op jonge leeftijd in de voetsporen van hun vader met wijnbouw, maar beperkten zich alleen maar met de productie en verkoop van druiven. Nadat hun kinderen Daniele, Gabriele en Carlo ook in het bedrijf gaan werken, begint Manera ook met de productie en bottelen van wijn. Ook deze wijnen zijn te bekijken en te bestellen in onze webshop.

pijlLees meer in onze wijnblog
pijlBekijk in onze webshop


Cantina Danese

Cantina Danese is een familiebedrijf dat vanaf 1950 zelf druiven teelt en zijn eigen wijnen maakt. Dit moderne wijnhuis ligt in de streek Soave van de regio Veneto. Tijdens haar geschiedenis zijn traditie en kwaliteit altijd hoog in het vaandel blijven staan!

pijlBekijk in onze webshop


Solive

Solive is een wijnkelder, landgoed en boerderij in Franciacorta, Lombardije. Vanaf 1898 waakt de Bariselli familie over de tradities, kwaliteit en gastvrijheid die bij het landgoed horen.

pijlBekijk in onze webshop


Valentina Cubi

Nabij de stad Verona, in de heuvels van Valpolicella, liggen de wijngaarden van Valentina Cubi. Dit familliebedrijf, met aan het hoofd Valentina Cubi, verbouwt op 13 hectare druiven en olijven. Alle wijngaarden zijn volledig biologisch. De familie begon ooit in het begin van de 20e eeuw met het maken van wijn, maar toen de kinderen te jong waren het bedrijf voor te zetten, sloot het zijn deuren.

In 1969 startte kleinzoon Giancarlo Vason opnieuw met het maken van wijn. Zijn vrouw, Valentina Cubi, was overtuigd van de kwaliteit van eigen productie en besloot zelf wijn te gaan maken van de opbrengst, iets waar zij tot op de dag van vandaag persoonlijk op toeziet.

pijlBekijk in onze webshop

Italie









Nebbiolo druiven









Italiaanse wijngaard Alba









Italiaanse wijngaard Piemont








Nada guiseppe







Agricola manera







VC logo2