Wijngaarden in Kakheti - Georgie

Wijn uit Georgië


In geen enkel ander land ter wereld is wijn zo belangrijk als in Georgië. Het is dan ook hier dat het maken van wijn ongeveer 8000 jaar geleden werd uitgevonden. Het woord 'wijn' stamt af van het Georgische woord 'gvino'. Grieken, Romeinen en Perzen, oude handelspartners van Georgië, waren goed bekend met Georgische wijn. 

Inhoud:
  1. Geschiedenis
  2. Druiven
  3. Productiemethoden
  4. Wijnstreken
  5. Wijnhuizen

 

Geschiedenis


In de 10e eeuw was Georgië machthebber over het gebied dat tussen Rusland en Turkije ligt. In die tijd documenteerden de Georgiërs alles over de wijnbouw in de academie Ichalto. Mongolen, Turken en Russen bleven haar wijnbouw door de geschiedenis heen helaas keer op keer verwoesten.

In het begin van de 20e eeuw werd Georgië overheerst door de tsaren en later de Sovjet-Unie. Deze overheersing bracht ook voordelen met zich mee: aantrekkelijke handelsbetrekkingen en toegang tot een grote markt in het noorden. Door de jaren heen ontstonden er afnamegaranties waarbij vooral het volume belangrijk was.

In 1991 werd Georgië opnieuw onafhankelijk en verschoof, mede dankzij de anti-alcoholcampagne van Gorbatsjov, de focus terug van volume naar kwaliteit. In 2006 stelden de Russen een handelsembargo in en kregen Georgische wijnbouwers het wederom zwaar. Zij herstelden zich door wijnen van nog hogere kwaliteit te produceren en zich meer te richten op andere afzetmarkten.

Tegenwoordig wordt er op ongeveer 75.000 hectare druiven geteeld. Het grootste deel van deze productie gebeurt in de Kachetien (Kakheti) streek in het noordoosten van het land, aan de voet van de 5000 meter hoge Kaukasus. Andere wijnstreken zijn Kartli in Midden-Georgië, Imeretien in het westen en Ratscha-Letschchumi in het noorden.

 

Druiven


Dankzij de lange en bijzondere wijngeschiedenis van Georgië, kent het land meer dan 500 inheemse druivensoorten. De bekendste druivenrassen zijn:

Rkatsitelli: een sterke, zich goed aanpassende witte druivensoort. Van nature vrij wrang. Wijnen van deze soort geven bloemige aroma's af en kennen een sterke vruchtensmaak. Daarnaast zijn ze zacht en goed in balans. Eén van de oudste druivensoorten ter wereld!

Kisi: deze witte druif is vroegrijp en geeft in wijnen gemaakt volgens de Europese methode smaken van peer, citrus en groene thee. Bij qvevri wijn geeft hij mango, abrikoos, limoen en hazelnoot in smaak en bouquet vrij.

Mtsvane: een witte druivensoort die voor wijnen met een groenige tint kan zorgen. In deze wijnen zijn vaak mineralen en de smaak van steenvruchten te proeven. Wijn gemaakt van deze druivensoort kan goed bewaard worden, bijvoorbeeld op vat. Qvevri wijnen gemaakt van Mtsvane kennen een weldaad aan exotisch fruit in smaak en bouquet.

Saperavi: de belangrijkste rode druivensoort van het land. Deze soort zorgt voor goed houdbare, volle wijnen en doet, als hij op een goede bodem groeit, denken aan Bordeaux. De naam van de druif betekend letterlijk "verf", vanwege zijn intens diepe kleur.

 

Productiemethoden


Een unieke methode voor het maken van wijnen is de qvevri methode. Een qvevri (of kveri) is een grote aardewerken kruik, waarin wijn wordt gemaakt, gerijpt en opgeslagen.

Deze methode is volledig biologisch en kan zeer karaktervolle wijnen voortbrengen. Daarnaast is het maken van wijn volgens deze methode zo oud, dat deze door UNESCO is opgenomen in de lijst van Cultureel Werelderfgoed.

pijlLees meer over de qvevri methode.

 

Wijnstreken


Kakheti

Kakheti is de belangrijkste wijnstreek van Georgië en produceert ongeveer 75% van alle druiven in het land. Het is ook de één van de oudste bewoonde gebieden van de Kaukasus. Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat er in Kakheti al duizenden jaren wijn wordt gemaakt, ver voordat de Romeinen of de oude Grieken dit deden.

Het klimaat in Kakheti is gematigd, met regenval en temperaturen gelijk aan Zuid-Frankrijk. De voedingstofarme bodems bleken perfect voor het verbouwen van wijn, iets wat 8000 jaar geleden al werd ontdekt door Georgische wijnmakers.

De bodems in Kakheti bestaan vooral uit mineraalhoudende rode klei en rood zand. De kleur van de bodem wordt veroorzaakt door het hoge ijzergehalte in de grond. Het hoge ijzergehalte zorgt voor diepgaande smaakontwikkeling en aardse hinten in wijnen die op deze grond verbouwd worden. De bodem zorgt er voor dat plantwortels diep in de grond moeten zoeken naar voedingstoffen, iets wat leidt tot sterke wortels die in droge tijden altijd water kunnen vinden.

Akhasheni: Het district Akhasheni ligt in centraal in de Kakheti wijnstreek. Wijngaarden in Akhasheni liggen ongeveer 400 tot 500 meter boven zeeniveau. Er worden vooral rode wijnen gemaakt op basis van de Saperavi druif. Een aantal micro-districten en gelijknamige dorpen zijn Napareuli, Saniore, Jugaani en Artana.

Kvareli - Kindzmaurali: Het microdistrict Kindzmarauli ligt in het oosten van Kakheti in het Kvareli district. De wijngaarden liggen 200 tot 550 meter boven zeeniveau. De grond in het microdisctrict kenmerkt zich door de aanwezigheid van grote hoeveelheden edelmetalen. Deze samenstelling zorgt voor unieke wijnen van hoge kwaliteit. In het verleden waren het vooral de halfzoete wijnen die bekend waren, tegenwoordig worden er ook elegant droge wijnen gemaakt.

Gurjaani - Mukuzani: Mukuzani is een bekend microdistrict dat in het Gurjaani district ligt. Mukuzani ligt 300 tot 700 meter boven zeeniveau en brengt de befaamde Mukuzani wijnen voort die gemaakt worden van de Saperavi druif. Binnen het district vallen onder andere de dorpen Velistsikhe, Vazisubani en Chumlaki.


Wijnhuizen


Schuchmann

Tijdens één van zijn reizen door Georgië ontdekte en herkende wijnliefhebber Burkhard Schuchmann uit Duitsland het potentieel van de beschermde druifsoorten en de Vinoterra wijn uit Kakheti. Hij stelde zichzelf ten doel deze wijnen naar Europa te brengen, zodat iedereen er kennis mee kon maken.

Het resultaat is Schuchmann Wines, een uniek wijnhuis dat in Nederland exclusief samenwerkt met Aurelius Wijnen. De wijnen van Schuchmann zijn te bekijken en te bestellen in onze webshop.

pijlBekijk in onze webshop


Vinoterra

Een tweede label, afkomstig uit de wijngaard van Schuchmann, is Vinoterra. Het label is gereserveerd voor wijnen die door middel van de qvevri methode het levenslicht zien. De wijnen kunnen per jaargang sterk verschillen, maar zijn altijd van uitzonderlijke kwaliteit. Ook deze wijnen zijn te bekijken en te bestellen in onze webshop.

pijlBekijk in onze webshop

Georgië


Georgië


Kakheti omgeving


Kakheti wijngaarden


Het klaarmaken van qvevri


Schuchmann Georgie


Vinoterra Georgie